Het is maar hoe je kijkt...

Gister was ik als piraat Mandy onderweg naar het Vrij Zijn theater in Alkmaar om buiten een voorstelling te spelen. De hele dag viel er regen uit de lucht en terwijl ik heen reed begon de zon te schijnen. Ik zat hier heerlijk van te genieten en toen hoorde ik de tekst op de radio 'het is maar hoe je kijkt' uit het liedje Mooi van Marco Borsato. Ik besefte me ineens weer, dat alles begint met hoe je kijkt. Kijk je vanuit liefde naar alles om je heen of kies je om vanuit een pijn te kijken. De manier waarop je kijkt is wat je ziet. 

Ik heb na het overlijden van mijn vader weleens gehoord 'hè hè, eindelijk zie ik een beetje emotie' en de opmerking 'over een half jaar stort jij in' raakte mij. Het deed me twijfelen, huil ik genoeg? Loop ik voor verdriet weg? En doe ik het wel goed? Ik vroeg aan twee vriendinnen, 'wees eerlijk, loop ik aan mijn verdriet voorbij?' 'Nee', was bij beide heel duidelijk de reactie. Gister in de auto besefte ik me, 'het is maar hoe je kijkt'. Niet iedereen om me heen heeft mij intens verdrietig gezien, maar is het er dan ook niet?

Een mooi voorbeeld hiervan heb ik in de koffiekamer na de crematie. Ik zag een vriendin, zij spreidde haar armen en ik viel daar huilend in. Zij huilde lekker met mij mee, zei ze in mijn oor en ja dat was een moment van intens verdriet. Terwijl een paar minuten later sta ik te lachen met collega's van mijn vader aangezien ik nog even wat mocht uitleggen over het lichtknopjes verhaal, wat ik vertelde tijdens mijn speech en ik kon toch nog even de grap maken die ik in die volle zaal niet durfde te maken! hihi Als je het moment met die vriendin en mij niet gezien hebt, dan kan ik me voorstellen, dat je denkt... 'Staat ze nou gewoon lachen? Ongelooflijk!' Ook hier 'het is maar hoe je kijkt'.

Ik vind het vooral een mooi voorbeeld om ons bewust te zijn van het feit, dat hoe wij kijken dat we dat ook zien. Een heel simpel voorbeeld je koopt een auto en zag die auto nooit ergens rijden en ineens zie je overal die auto's rijden. Je bent bezig om zwanger te raken of je bent zwanger en ineens zie overal zwangere vrouwen. Je wilt heel erg graag een puppy en ineens zie je overal puppy's. Het is maar hoe je kijkt! hihi

Ik zou het fijn vinden, dat zodra je een mening/oordeel over iets hebt, dat je dan beseft dat je mening/oordeel misschien wel helemaal niet klopt! Want hoe kijk jij? Zou het kunnen, dat je dit dan dus ook ziet? En andersom als iemand een mening of oordeel over je heeft, zou het kunnen dat het niet waar is i.p.v. het als waarheid aan te nemen? Hmmm...

Het is maar hoe je kijkt!

Link naar het liedje -> https://www.youtube.com/watch?v=YzmI5F_Yu1o

Ga terug