Op een praktische en speelse manier iets leren...

Na een aantal jaren gespeeld te hebben met theatersport en improvisatie theater ben ik in 2014 begonnen aan een jaaropleiding tot improvisatie acteur. In 2015 heb ik mijn certificaat gehaald als improvisatie acteur en tijdens de jaaropleiding groeide de passie voor theater. In het theater zitten zoveel technieken, die ik ook in het dagelijks leven inzet en daardoor heb ik o.a. minder last van stress, de invloed van gedachten gebruik ik en is inspelen op verschillende situaties stukken makkelijker geworden voor mij. Die kennis ben ik gaan delen tijdens thema workshops (lichaamstaal, emoties, invloed van gedachten, wat als alles mogelijk is en spelen) voor volwassenen en daardoor heb ik al meerdere mensen mogen inspireren. Tijdens de sociale vaardigheden lessen, die ik gaf aan het eerste en tweede jaar van het voortgezet onderwijs daagde ik mezelf uit om de kennis op een manier aan te bieden, die aan kwam bij de leerlingen. Dit vroeg van mij improvisatie vermogen! Geen les was hetzelfde en toch leerde de leerlingen in iedere klas hetzelfde en alles op een speelse en toegankelijke manier. Bijv. Bij de ene les ging ik in gesprek met leerlingen en ontstond er een debat. In een andere les leerde de leerlingen het door spelvormen vanuit het improvisatie theater. Het spel Bingo heb ik aangepast voor sociale vaardigheden. Dit alles (behalve de sociale vaardigheden bingo) bedacht ik op het moment, dat ik voor de klas stond. Ik merkte aan de leerlingen waar de behoefte lag. Met elkaar in gesprek gaan of juist lekker even bewegen of in groepjes iets voorbereiden of de gekkigheid/het absurde opzoeken in scenes. Tijdens het spelen van scenes kun je nieuwe dingen op een veilige manier oefenen en bied ik je de ruimte om uit je comfortzone te stappen. 

Alle kennis en ervaringen heb ik omgezet tot een speelse, leerzame en doeltreffende training voor kinderen, voor volwassenen, voor teams binnen het onderwijs/zorg/kinderopvang en ik zet het in tijdens de coaching in gezinnen.

Aan de slag in het gezin
In je gezin kom je regelmatig verschillende soorten uitdagingen met je kinderen tegen. De meeste uitdagingen zijn snel opgelost. Met andere uitdagingen blijf je stoeien, zoeken naar een oplossing, draai je rond in een vicieuze cirkel en kom je er niet uit. Bij die laatste uitdagingen schiet ik graag te hulp!

Hoe ga ik te werk? We beginnen met een gesprek om elkaar te leren kennen en een verbinding te maken. Zonder verbinding, geen verandering. In dit gesprek hoor ik waar jullie tegenaan lopen en wat jullie graag anders willen. De ene uitdaging is met een sessie van 1 uur opgelost en voor een ander hebben we meerdere keren van 1 uur nodig. Het uur heeft een praktische invulling met tools en oefeningen vanuit het improvisatie theater. Vanuit een veilige basis zullen we stap voor stap lastigere situaties opzoeken waarbij jullie de aangeboden tools kunnen oefene en eigen gaan maken. het is vooral op een speelse manier oefenen, inzichten krijgen door te voelen en te ervaren en daardoor beust andere keuzes maken.

Waar: bij jullie thuis
Hoelang is 1 sessie: 60 minuten
Kosten 1 sessie: €55 euro
Mij uitnodigen in je gezin doe je door te bellen of mij een mailtje te sturen.

Training voor kinderen in de basisschool leeftijd en jongeren in de voortgezetonderwijs leeftijd
In zes lessen van een uur leren de kinderen/jongeren te spelen met hun houding, afstand, grenzen stellen, jezelf laten zien en emoties gaan we van 0 tot 10 ervaren. Ik zeg bewust spelen, want ik gebruik technieken en oefeningen vanuit het improvisatie theater. Alles wat op het podium gebruikt wordt is ook reuze handig in het dagelijks leven! Vanuit een veilige basis zoeken we stap voor stap de confrontatie op in scenes om zo lastige dingen te oefenen en nieuwe dingen eigen te maken. De training heeft natuurlijk een doel en hoe we daar gaan komen staat van te voren niet vast. Ik kijk waar de vraag van een kind en van de groep ligt. Ik improviseer en volg de groep. Op deze manier krijgt het kind de training die echt aansluit op de hulpvraag!

Voor wie is deze training?
Voor kinderen/jongeren die ineens kunnen ontploffen, niet begrijpen waar het vandaag komt en willen weten hoe je met emoties om kunt gaan.
Voor kinderen/jongeren die constant op zoek zijn naar grenzen en zelf de grens nog niet kunnen bepalen.
Voor kinderen/jongeren die je niet hoort en ziet en zichzelf dus wat meer mogen laten horen en zien.

Groepsgrootte: min. 4 kinderen/jongeren en max. 8 kinderen/jongeren
Waar: Na schooltijd wordt de training gegeven in Alkmaar, Heiloo en Heerhugowaard. Op een aantal scholen kan de training ook onder schooltijd op school gegeven worden.
Wanneer: Zodra ik 4 aanmeldingen binnen heb ga ik data plannen en zal ik je mailen.
Kosten: €90 euro per kind
Je zoon of dochter aanmelden voor deze training kan via deze link: https://laposta.nl/f/ssahteilvzur

Training: Speels omgaan met emoties
In zes lessen van 1,5 uur gaan we op een speelse en praktische manier aan de slag met emoties. Mijn doel is, dat ik je laat ervaren wat emoties doen, emoties je te zeggen hebben en wat voor actie daarna nodig is. Ik hou het graag luchtig en speels. Ik laat je zien en ervaren hoe je met emoties kunt spelen, zodat ze je niet meer overnemen of je het gevoel geven, dat ze je overvallen en beperken in je dagelijks leven.

Ik zet oefeningen in vanuit het improvisatie theater. We werken naar realistische sitauties waarin je de nieuw geleerde dingen meteen kunt toepassen. Basis regel: Niets moet en alles is een uitnodiging.

Groepsgrootte: min. 4 mensen en max. 12 mensen
Waar: Alkmaar, Heerhugowaard en Heiloo
Wanneer: Zodra ik 4 aanmeldingen heb ga ik data plannen en zal ik je mailen.
Kosten: €145 euro per persoon
Aanmelden voor de training kan via deze link: https://laposta.nl/f/ssvwsh2z9lwr

Training voor teams binnen het onderwijs, zorg en kinderopvang
Er zijn drie verschillende mogelijkheden.

 • Studieochtend/middag (4 uur durende training) Doel: Op een speelse manier uit je comfortzone stappen, een thema en handvatten ontvangen.
 • Studiedag (6 uur durende training) Doel: Op een speelse manier uit je comfortzone stappen, meerdere thema's, meer de diepte in, handvatten ontvangen en kijken wat je mee neemt.
 • Thema training (2,5 uur durende training) Deze training geef ik aan de hand van een thema, dat speelt bij jullie binnen het team. Bijvoorbeeld binnen het onderwijs: De basis: invloed van houding en gedachten, speels omgaan met emoties, ongewenst gedrag wat zegt het mij, improviseren, anders kijken naar situaties uit de praktijk en teambuilding. Ook is deze training als vervolg training in te zetten na een studieochtend/middag of studiedag. Zie het als een verdiepende training of herinnerings training.

Geïnteresseerd? Stuur mij een mailtje, dan krijg je meer informatie en de prijs.

 

 

Ervaringen

2015

 • De Rietschoot, in Koedijk (Thema: Een nieuwe visie)
 • Microsoft, in Amsterdam (Thema: Teambuilding, samenwerken en plezier hebben)
 • Villa 533, in Vijfhuizen (Thema: Lichaamstaal en spelen met energie)

2016

 • Expertise centrum onderwijs met personeel, in Alkmaar (Thema: Ik de leraar)
 • Expertise centrum onderwijs met leerlingen, in Alkmaar (Thema: Spelen met je houding en met afstand, invloed van gedachten, elkaar respecteren, samenwerken en improviseren)
 • Aan de slag in het gezin, in Alkmaar

2017

 • Coachingplatform, Broek op Langedijk (Thema: Houding en afstand)
 • Aan de slag in het gezin, in Alkmaar

 2018

 • Aan de slag in het gezin, in Alkmaar
 • Aan de slag in het gezin, in Broek op langedijk
 • Aan de slag in het gezin, in Heerhugowaard
 • Aan de slag in het gezin, in Broek op langedijk
 • Aan de slag in het gezin, in Alkmaar

2019

 • Aan de slag in het gezin, in Alkmaar
 • Aan de slag in het gezin, in Alkmaar
 • Aan de slag in het gezin, in Heerhugowaard
 • Workshop: Speel omgaan met emoties bij Parlan, in Alkmaar
 • Workshop: Lichaamstaal bij Blosse, in Heerhugowaard
 • Aan de slag in het gezin, in Langedijk
 • Aan de slag in het gezin, in Heiloo

 

Terugkoppelen wat we gezien hebben...
Emoties...
Heerlijk spelen met emoties!